top of page
 
Ashtanga Jóga

A szanszkrit szó jelentése “nyolc ág” - nyolc részből álló gyakorlatos rendszert jelent. Az Ashtanga jóga egy egymást követő pozíciók hagyományos rendszere, amelyeket bizonyos sorrendben gyakorolunk. A szekvencián belüli terápiás pozíciók nem változnak, tehát ez a jóga típus lehetővé teszi, hogy idővel befelé fordítsuk a figyelmünket, és így a gyakorlat folyékony meditációvá váljon a mozgásban. Óráimon az Ashtanga jóga első sorozatát gyakoroljuk- Primary Series Ashtanga; 
Az órát a Napüdvözletekkel nyitjuk (A és B ),majd  álló, ülő és levezető sorozat követi ezeket. A pózokat 5 légzésig tartjuk meg- Ujjayi légzést gyakorolva.

Az álló gyakorlatok után üllő asanakat végzünk -fél napüdvözletekkel, így lesz a gyakorlás folyamatos;  Az ujjáyi légzés elsajátítása segíti az elme lecsendesedését, beindítja a prána áramlását a testben.

Az Ashtanga stílusú jóga, amelynek célja az egész test tónusa, nyújtása és megerősítése, valamint az elme megnyugtatása egy közepesen gyors iramú gyakorlat, ezért 6 hónapos rendszeres gyakorlat ajánlott.  Renszeres gyakorlata a fizikai test megerősítéséhez, a hajlékonyság növeléséhez, és a szervezet tisztításahoz vezet. Kezdőknek és haladóknak egyiránt ajánlott.

Hatha Jóga

Hatha Yoga -a Nap és Hold energiája.

A „Hatha” szót kétféleképpen lehet lefordítani: "szándékos” -"erőteljes” vagy a tevékenység jógája, valamint "Nap” (ha) és "Hold” (tha), az egyensúly jógája.
A Nap a yang, a tüzes férfi szempont- jobb oldalunk, és a Hold a yin- bal oldalunk, a hűvös női aspektus ami mindanyiunkban megvan. A yang a Pingala nadi-val és a jobb orrlyukkal, a yin az Ida nadi-val és a bal orrlyukkal van kapcsolatban.  Ezeket a belső erőket ki kell egyensúlyoznunk, hogy energiánkat a központba hozzuk és lehetővé tegyük szabad áramlását.
A Hatha jóga egy folyamat (vagy folyamatok halmaza), amellyel a két fő energia egyensúlyát hozza létre bennünk. A Hatha jóga célja, hogy a testünket tudatosítsa, hogy tudatában legyünk a megértésünkben, azaz az elménkben. A boldogság titka attól függ, hogy milyen mértékben uraljuk testünket és lelkünket.

A Hatha az összes fizikai jóga testtartás esernyője, és a jóga stúdiókban általában lassabb tempójú gyakorlatokkal társítják. 

Pránayáma

A Pránayáma gyakorlásával megtanuljuk  irányítani a lélegzetünket. A "prána" lélegzet vagy létfontosságú energia a testben. Finomabb szinteken a prána az életért vagy az élet erejéért felelős prána energiát képviseli, az "ayama" pedig irányítást jelent. Tehát Pranayama a "Légzés ellenőrzése".  Szanszkrit nyelven a prána „létfontosságú energiát” vagy „életerőt” jelent; ez az energia száll a lélegzeten, és felelős minden életbeli tapasztalatért, mind fizikai, mind szellemiért. Ezt néha magának a lélegzetnek is nevezik, de nem ez a helyzet. A kettő szorosan kapcsolódik egymáshoz, de nem azonosak. A jóga ásának segítenek felkészíteni a testet arra, hogy magasabb szintű energiát kapjon.


A Pránayáma segit fokozni és irányítani a pránát, a lélegzethez kötődő létfontosságú energiát.
A Pránayámát gyakorló személy egészségesebben, aktívabban és éberebben fogja érezni magát;  A Pránayáma egyike a jóga nyolc részének: yama, niyama, ászana, pranayama,
pratyahara, dharana, dhyana és samadi.  

Sok embernek a jóga csak az ásanáról- a fizikai test megerősitéséről szól. Ez azonban téves. A jóga egész folyamata az energiák fejlesztése; hogy finomabb és egyre finomabb legyen.

bottom of page