top of page
Search

10 szuperĂ©lelmiszer Ă©s ezek elƑnyei

Updated: May 5, 2021


Amikor szuperĂ©teleket fogyasztunk, jĂł tudni, hogy ezeknek az Ă©teleknek szĂĄmos elƑnye van. Az ilyen Ă©telek elƑsegĂ­thetik az egĂ©szsĂ©ges Ă©let fenntartĂĄsĂĄt, javĂ­thatjĂĄk immunrendszerĂŒnket, az emĂ©sztƑrendszert Ă©s összessĂ©gĂ©ben növelhetik energiaszintĂŒnket Ă©s fokozhatjĂĄk az anyagcserĂ©t. Ezek az Ă©telek ĂĄltalĂĄban rostokban, antioxidĂĄnsokban, vitaminokban Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagokban gazdagok. Ezek az Ă©lelmiszerek nem feldolgozott Ă©lelmiszerek, a legjobb nyers formĂĄban fogyasztani Ƒket. AltalĂĄban gyĂŒmölcsök, zöldsĂ©gek vagy gyĂłgynövĂ©nyekrƑl van szĂł. Ezeket "funkcionĂĄlis Ă©lelmiszereknek" is szokĂĄs nevezni a tudomĂĄnyos szakirodalomban.





A 10 szuperélelmiszer, amelyet ajånlanék fogyasztani rendszerességgel és az étrendbe bevinni:


1. Áfonya

Több antioxidĂĄnst tartalmaz, mint a többi 40 versenytĂĄrsuk; Az antioxidĂĄns epikatechineknek köszönhetƑen vĂ©denek a hĂșgyĂști fertƑzĂ©sek ellen. Magas a vĂ­ztartalma, amely hidratĂĄlja a bƑrt Ă©s a test sejtjeit.


2. AvokĂĄdĂł

Az avokĂĄdĂł az egyik leginkĂĄbb tĂĄpanyagot tartalmazĂł Ă©tel. Az összes gyĂŒmölcs között a leggazdagabbak rostban, folĂĄtban, kĂĄliumban, E-vitaminban Ă©s magnĂ©ziumban. Az avokĂĄdĂł szuperĂ©tel, mert rengeteg tĂĄpanyagot, antioxidĂĄnst, pĂ©ldĂĄul folsavat, Omega 3-ot, magnĂ©ziumot, kĂĄliumot, luteint Ă©s rostot tartalmaz. Az avokĂĄdĂł gazdag A-, C-, D-, E-, K-vitaminokban Ă©s a B csoport vitaminjaiban is. RĂ©z, mangĂĄn Ă©s vas is jelen van az avokĂĄdĂłban.


3. Goji bogyĂł

A goji bogyĂłk sok vitamint, ĂĄsvĂĄnyi anyagot Ă©s antioxidĂĄnst tartalmaznak. SzĂĄmos egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyhöz kapcsolĂłdnak, beleĂ©rtve a vĂ©rcukorszint javĂ­tĂĄsĂĄt, a fogyĂĄs elƑsegĂ­tĂ©sĂ©t, az öregedĂ©s elleni kĂŒzdelmet Ă©s a rĂĄk elleni vĂ©delmet. A goji bogyĂłkat rĂ©gĂłta hasznĂĄljĂĄk a hagyomĂĄnyos orvoslĂĄsban a betegsĂ©gek Ă©s a fertƑzĂ©sek elhĂĄrĂ­tĂĄsĂĄra, Ă©s termĂ©szetesen fokozzĂĄk az immunitĂĄst.


4. Kurkumin / Turmeric

Az arany szuperĂ©tel. ErƑs gyulladĂĄscsökkentƑ Ă©s antioxidĂĄns, segĂ­thet a depressziĂł Ă©s az Ă­zĂŒleti gyulladĂĄs tĂŒneteinek javĂ­tĂĄsĂĄban. A kurkumĂĄt több mint 4000 Ă©ve hasznĂĄljĂĄk gyĂłgyĂĄszati cĂ©lokra, kĂŒlönösen az ĂĄjurvĂ©dĂĄban, a termĂ©szetes gyĂłgyĂ­tĂĄs Ƒsi indiai rendszerĂ©ben. ElƑnyei vannak az öregedĂ©si folyamat lelassĂ­tĂĄsĂĄban Ă©s az Alzheimer-kĂłr megelƑzĂ©sĂ©ben is. A kurkumin segĂ­thet megvĂ©deni az Ă©letkorral összefĂŒggƑ funkciĂłvesztĂ©st Ă©s csökkentheti a szĂ­vbetegsĂ©g kialakulĂĄsĂĄnak valĂłszĂ­nƱsĂ©gĂ©t.


5. Gyömbér

Évek Ăłta a gyömbĂ©r az egyik legnĂ©pszerƱbb gyĂłgymĂłd. ÁltalĂĄban az Ă©melygĂ©stƑl az Ă­zĂŒleti gyulladĂĄsig minden kezelĂ©sĂ©re hasznĂĄljĂĄk. MegĂĄllapĂ­tottĂĄk, hogy megakadĂĄlyozza a vĂ©rrögkĂ©pzƑdĂ©st Ă©s csökkenti a koleszterinszintet. MĂĄs vizsgĂĄlatokban a gyömbĂ©rrƑl kiderĂŒlt, hogy csökkenti a vĂ©rnyomĂĄsĂĄt. A gyömbĂ©r nemcsak antibakteriĂĄlis, hanem gombaellenes tulajdonsĂĄgokkal is rendelkezik. Sok nƑ gyömbĂ©rt hasznĂĄl az Ă©lesztƑfertƑzĂ©sek lekĂŒzdĂ©sĂ©ben. A gyömbĂ©rben talĂĄlhatĂł antioxidĂĄnsokrĂłl ismert, hogy ez segĂ­t csökkenteni az oxidatĂ­v stresszt, valamint gyulladĂĄscsökkentƑ tulajdonsĂĄgai lassĂ­thatjĂĄk az agy öregedĂ©si folyamatĂĄt.


6. Édesburgonya

Az Ă©desburgonya egyik legfontosabb tĂĄplĂĄlkozĂĄsi elƑnye, hogy magas az antioxidĂĄns, bĂ©ta-karotin nĂ©ven ismert, amely egyszer elfogyasztva A-vitaminnĂĄ alakul. VĂ©d a szabad gyökök kĂĄrosodĂĄsĂĄtĂłl Ă©s elƑsegĂ­ti az egĂ©szsĂ©ges bĂ©l Ă©s agy mƱködĂ©sĂ©t. Remek A-vitamin-forrĂĄs, kĂŒlönösen a vegĂĄnok Ă©s a vegetĂĄriĂĄnusok szĂĄmĂĄra, mivel sok mĂĄs legfƑbb A-vitamin-forrĂĄs ĂĄllati eredetƱ.


7. Leveles zöldek - brokkoli

A brokkoli - az egyik legerƑsebb antioxidĂĄnst tartalmazza Ă©trendi eszköztĂĄrunkban. A brokkoli megvĂ©di testĂŒnket a rĂĄk ellen, Ă©s a szuperĂ©lelmiszerek listĂĄjĂĄnak Ă©lĂ©n ĂĄll. A kutatĂĄs a brokkolit a rĂĄkmegelƑzĂ©s kirĂĄlyĂĄnak jelölte.


8. Papaya

A papaya a C- Ă©s az A-vitamin raktĂĄra. RostokbĂłl Ă©s egĂ©szsĂ©ges növĂ©nyi vegyĂŒletekbƑl ĂĄll, amelyek fokozzĂĄk az immunitĂĄst. Kolumbusz KristĂłf azt mondta, hogy a papaya az angyalok gyĂŒmölcse. A papaya az egyik legjobb ehetƑ gyĂŒmölcs, amely erƑsĂ­ti az immunrendszert a betegsĂ©gek Ă©s fertƑzĂ©sek elleni kĂŒzdelemben. A papaya likopin segĂ­thet csökkenteni a rĂĄk kockĂĄzatĂĄt. A papaya nevƱ papain nevƱ enzim elƑsegĂ­theti a fehĂ©rje könnyebb emĂ©szthetƑsĂ©gĂ©t.


9. GrĂĄnĂĄtalma

A grĂĄnĂĄtalma olyan gyĂŒmölcs, amely több szĂĄz ehetƑ magot tartalmaz, amelyeket arilnak neveznek. Gazdag rostokban, vitaminokban, ĂĄsvĂĄnyi anyagokban Ă©s bioaktĂ­v növĂ©nyi vegyĂŒletekben. A grĂĄnĂĄtalma punicalaginokat Ă©s punicinsavat tartalmaz, egyedĂŒlĂĄllĂł anyagokat, amelyek felelƑsek az egĂ©szsĂ©gre gyakorolt legtöbb elƑnyĂŒkĂ©rt. A punicalaginok rendkĂ­vĂŒl erƑs antioxidĂĄnsok, a puninsav a fƑ zsĂ­rsav az arilokban. A grĂĄnĂĄtalmĂĄnak erƑs gyulladĂĄscsökkentƑ tulajdonsĂĄgai vannak.


10. Diófélék - mogyorók

A diófélék åltalåban jó zsír-, rost- és fehérjeforrås. A diófélékben a legtöbb zsír egyszeresen telítetlen zsír, valamint omega-6 és omega-3 többszörösen telítetlen zsír. Azonban tartalmaznak némi telített zsírt. A diófélék szåmos vitamint és åsvånyi anyagot is tartalmaz, beleértve a magnéziumot és az E-vitamint. Általåban jó zsír-, rost- és fehérjeforrås. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockåzatåt.


42 views0 comments
bottom of page