top of page
Search

Mi az Ayurvéda életmód jelentése?

Updated: Jun 11, 2021



Az Ayurvéda szanszkrit szavakból származik, az egyik legrégebbi gyógyító terápia. Az „Ayur” az életet jelenti, a „Veda” pedig a tudományt vagy tudást, tehát az Ayurvéda az élet tudományát jelenti. Több mint 5000 évvel ezelőtt Indiából származik.

A hangsúly a betegségek megelőzésén van- amit helyes táplálkozás, életmód és helyes gondolatatmenet által lehet elérni. Mivel az Ayurvéda egy holisztikus tudomány, minden egyént egységes, teljességre törekvő személyként kezel, s ha a betegség már jelen van a testben, akkor holisztikus úton természetes növényi alapanyagú készítményekkel törekszik visszabillenteni az adott egyént az egyensúlyába.

Az Ayurvéda minden embert egyénileg közelít meg. Egy testalkatelemzés során az egyén teljes complex megértése- mind testi és lelki okok feltárása révén próbálja az egészséget visszaállítani a harmónikus állapotba.


Az Ayurvéda azonosítja az 5 elemet, amelyek mindenkiben és mindenben jelen vannak- a Föld, a Víz, a Tűz, a Levegő és az Eter elem. Ezek elemek aránya határozza meg minde egyén testi és lelki tulajdonságait, betegségeit és egészségi állapotát. Az öt elem csoportulása és aránya hozza létre a 3 fő doshát: a Vata, a Pitta és a Kapha doshát. Minden ember rendelkezik mind az öt elem mindhárom tulajdonságával, azonban az egyik a domináns, majd van egy másodlagos dosha, és végül a legkevésbé kiemelkedő dosha.


Mi az ayurvédikus étrend?


Az ayurvédikus étrend az ayurvédikus orvoslás elvein alapszik, amely a belső egyensúlyra és energiára összpontosít, és elősegíti a test és az elme jobb működését. Javaslatokat ad arra vonatkozóan, hogy milyen ételeket kell az adott egyénnek fogyasztania, az ájurvédikus testtípusának megfelelően.

Az ayurvédikus étrend olyan ételek fogyasztására ösztönöz, amelyek kiegyensúlyozzák mindhárom doshát.

1. Az ayurvédikus étrend ösztönzi a teljes ételek fogyasztását.

2. Elősegítheti a fogyást.

3. Elősegíti az éberséget.


Vata dosha diéta

A Vata dosha típusokat általában jobban vonzza a nyers ételek, beleértve a salátákat és a zöldségeket, azonban az egyensúlyt meleg, főtt ételek fogyasztásával érik el, különösen édes, savanyú vagy sós ízűek. Jobb emésztés tapasztalható, amikor a nyers ételek korlátozottak.

Gyümölcsök fogyasztásakor az érett és lédús gyümölcsök általában egyensúlyba hozzák a Vata típust, de a szárított gyümölcsöket kerülni kell. A gyümölcsöket éhgyomorra kell fogyasztani.

Ha a Vata típus túl sok hideg ételnek vagy folyadékoknak van kitéve, ez általában egyensúlyhiányt okozhat a szervezetben. A Vata típusu személy jól reagál a melegebb, nedves ételekre. Az olyan tápláló ételeket, mint a hüvelyesek fogyaszthatók az étrendben, azonban általában az áztatott, főtt formában ajánlják.

A Vata típusú személynek kisebb étkezéseket kell fogyasztania naponta körülbelül háromszor-négyszer-ötször, és egész nap harapnivalókat kell fogyasztania, hogy kétórás különbséget tudjon tartani a harapnivalók és az étkezések között. Ez a rutin nagyon fontos egy Vata dosha típus számára.


Pitta dosha diéta

A Vata típustól eltérően a Pitta típust gyakran kiegyensúlyozza a vegetáriánus étrend, amely nyers gyümölcsökből és zöldségekből áll. A hűsítő energizáló ételek nagyszerűek az egyensúly eléréséhez.

Az étrendben korlátozni kell a fűszereket, a dióféléket és a magokat, valamint savanyú, sós vagy nagyon éles szagú ételeket. Ide tartoznak a gyümölcsök, mint a citrom és a lime, a chili, sőt a fokhagyma is. A hüvelyeseket fel kell venni az étrendbe, különösen a fekete lencsét és a csicseriborsót. A tejtermék, különösen az édesebb tejtermékek, például a joghurtok, szintén hozzájárulhatnak a Pitta egyensúlyának eléréséhez. A kávét, a dohányt és az alkoholt teljesen kerülni kell, a fekete teát pedig mértékkel kell fogyasztani.


Kapha dosha diéta

A kapha típusokat leginkább a keserű, erős illatú ételek egyensúlyozzák ki, de az édesebb, sós, olajos ételek vonzzák őket. A zsírok általában kiegyensúlyozatlanná teszik a Kapha-típust, ezért a dióféléket, magokat és olajat tartalmazó nehezebb ételeket korlátozni kell. A legjobb fűszerek, mint a gyömbér és a fokhagyma, a só kivételével bekerülhetnek az étrendbe.

A föld feletti zöldségek jók a Kapha kiegyensúlyozásához. A legjobb, ha kerüljük az édes, savanyú vagy lédús zöldségeket, és az étrendbe inkább gyümölcsöt, például almát, sárgabarackot, mangót, őszibarackot és körtét kell bevinni. A párolt vagy keverés közben sült zöldségeket jobb megemészteni, bár nyers zöldségfélék is fogyaszthatók. Állati eredetű termékeket csökenteni kell . A tejtermékeket kerülni kell.

Bár a gabonaféléket be kell vonni az étrendbe, a hüvelyeseket azonban korlátozni kell, és a Kapha kiegyensúlyozatlanságának elkerülése érdekében nem szabad túlzottan enni.

Esetenként fekete kávét és teát lehet fogyasztani. Az egyetlen édesítőszer, amelyet fel kell használnia, az a méz, és kerülni kell a feldolgozott cukrokat.

32 views0 comments
bottom of page